Na što paziti kod kupovine rabljenog auta

Autor: Ivan Petar Preradović

Trenutno tržište auta je u situaciji koja se nikad dosad nije dogodila. Pandemija, nestašica mikročipova su unazadili proizvodnju novih auta, odnosno bolje je reći da novih auta ima, ali na kapaljku. Zbog nedostatka novih auta i velike potražnje za istima, tržište rabljenih je procvjetalo
i tako su narasle i njihove cijene (osnove ekonomije nalažu da što je veća potražnja, to je veća cijena).

Kupovina rabljenog auta, iako financijski naizgled nešto isplativija, uvijek predstavlja određenu dozu rizika jer ne znate što kupujete. Kad kupite novi auto, iza njega stoji proizvođač na globalnoj razini svojim imenom i garancijom, kod rabljenih auta kojima je istekla garancija, to je već druga priča.

Izvor slike: depositphotos.com

Zamislite situaciju, tražite rabljeni obiteljski auto i napravili ste uži izbor auta koji Vam
odgovaraju. Na što biste trebali obratiti pozornost?

1. Cijena održavanja

Rabljeni auti nisu novi automobili te su kvarovi uvijek mogućnost. Informirajte se kod najbližeg ovlaštenog servisera koje su cijene malog i velikog servisa, te dijelova kao što su: kočioni diskovi i pločice, amortizeri, zamjena kvačila i sl. Iako naizgled nebitne stavke, troškovi se vrlo lako nakupe u slučaju više kvarova.

2. Prvi kontakt s vlasnikom

Kad u oglasniku pronađete auto koji Vam po svemu odgovara, kontaktirajte vlasnika istog i postavite neka od idućih pitanja ukoliko nedostaju informacije u samom oglasu:

  • U kakvom je stanju?
  • Imate li servisnu knjigu i kako je servisiran?
  • U slučaju auta s većim kilometražama (iznad 190,000km) provjerite da li je
    napravljen veliki servis
  • Koji ste vlasnik?
  • Ima li auto kakvih nedostataka?

Također, tražite broj šasije od vlasnika jer broj šasije može odati puno o autu, od toga gdje se i kako održavalo sve do informacija kao što su da li je bio ukraden, sudjelovao u prometnoj nesreći, jesu li mu skidani kilometri, itd. Ukoliko Vam neki od ovih elemenata ne odgovaraju, bolje je to riješiti pozivom, a ne trošiti svoje vrijeme uzalud dolaskom do auta.

Izvor slike: depositphotos.com

3. Auto uživo

Kada auto vidite uživo, provjerite razmake između branika, haube i ostalih karoserijskih dijelova jesu li jednaki sa svih strana (nejednaki razmaci mogu značiti da je auto sudjelovao u prometnoj nesreći). Obratite pozornost na ogrebotine ili moguće nedostatke na laku, te oštećenja na gumama i felgama. Uvijek postoji mogućnost da je auto bio u prometnoj nesreći, a da šteta nije bila prijavljena policiji i osiguravajućim kućama.

4. Prije test vožnje

Prije test vožnje provjerite rade li osnovne stvari kao klima, radio,električno podesivi retrovizori, električno podizanje/spuštanje prozora, truba, itd.

Izvor slike: depositphotos.com

5. Test vožnja

Isprobajte auto i nemojte ga štedjeti, stisnite gas u više okretaje i vozite se većim brzinama da osjetite ide li automobil kako bi trebao, lupa li išta, dimi li se, itd.

6. Cijena

Ukoliko nešto nije u redu s autom, pokušajte u dogovoru s vlasnikom, iskomunicirati pregled auta kod ovlaštenog servisera i sukladno tome dogovoriti se o krajnjoj cijeni auta. Naravno nemojte se sramiti, pokušajte se cjenkati oko cijene čak i ako je sve u redu s autom.

Ono što uvijek trebate imati na umu da serviser ne može uvijek znati što se događa u motoru auta; na kraju krajeva, blok motora nije od stakla da se vidi unutra. Serviser će Vas uvijek upozoriti na one važnije elemente vozila i na moguće limarijske nedostatke, ako ih ima.

Izvori

Slike: Depositphotos. (n.d.). Log in. Royalty-free Images, Photo Stock, Video & Music | Depositphotos. https://depositphotos.com/home.html

1000 667 Oglasnikov savjetnik