Test: Tesla Model Y Long Range – pravi korak u budućnost

Autor: Ivan Petar Preradović

Europska Unija gura plan da se do 2035.godine svi novi automobili u prodaji moraju biti  električni. Iako naizgled daleka budućnost, u auto industriji se pomak prema tome vidi s obzirom  na veliki broj električnih vozila koje proizvođači imaju u svojoj ponudi. Tesla je apsolutni lider na tržištu i firma koju povezujemo s najnaprednijom tehnologijom što se tiče tog segmenta  automobila.  

U ovaj test sam ušao s određenom dozom sumnje, što priznajem da je dijelom zbog moje ljubavi  prema autima na benzin i dizel. Međutim, uvijek treba dati priliku, pa tako i strujićima.

Dizajn eksterijera 

Tesla Model Y dosta svog vanjskog dizajna preuzima od mlađeg brata, Modela 3, odnosno  izgleda kao napuhnuti Model 3. Vanjski dizajn nije kontroverzan niti je nešto posebno zbog čega  bih se okretao za autom, kao što se okrenem kad vidim npr. Mercedes Benz G Klasu ili SLR  Mclaren. Dizajn služi svrsi, auto je aerodinamičan i sa svojim skrivenim ručkama za vrata auto s  boka izgleda glatko. Jedinu zamjerku koju imam jest da su ručke za otvaranje nezgodne kad ih  koristite prvi put, međutim nakon par puta što otvarate vrata se naviknete na njih.

This image has an empty alt attribute; its file name is 20231002_120430-1-3-1024x768.jpg
Tesla Model Y Long Range

Dizajn interijera 

Dizajn interijera će biti ono gdje će se lomiti najvište koplja jer je auto iznutra apsolutni  minimalizam. Osim volana i ručica za brisače i mjenjač, vozač ispred sebe nema doslovno ništa  osim vjetrobranskog stakla. Brzinomjer se nalazi u gornjem lijevom kutu centralnog ekrana koji  izgleda kao da ste u auto nalijepili tablet. Otvori ventilacije su skriven u kokpitu. Čak nemate ni  ručicu za otvaranje pretinca za rukavice, već morate glasovnim biranjem tražiti auto da Vam isti  otvori.

Unutrašnjost Tesle Model Y Long Range

Tehnologija 

Iako minimalističkog dizajna, tehnologija u Tesli je daleko od minimalizma. Od autopilota do  centralnog ekrana na kojem možete gledati Netflix, igrati igrice s Xboxa i još puno toga. Tesla je  svakako san snova svakog ljubitelja tehnologije i gadgeta, jer je cijeli auto zapravo jedan gadget.

Tehnologija Tesle Model Y Long Range

Vožnja

Čim krenete u vožnju nedostajat će Vam zvuk motora, međutim to je tišina na koju ćete se vrlo  brzo naviknuti. Auto je prepun sigurnosne opreme, primjerice paljenjem žmigavca na centralnom  ekranu se pali kamera za nadzor mrtvog kuta, tako da se ne trebate osvrtati preko ramena (iako se  preporuča).

Autopilot je nevjerojatno iskustvo. Točnost i preciznost održavanja auta na sredini  prometne trake je za svaku pohvalu, dok je kočenje na autopilotu preagresivno u usporedbi sa  kočenjem koje bi vozač sam radio. Iako je ova Tesla najsporija, ubrzanje Vas zalijepi za sjedalo, a s obzirom da je okretni moment instantan, nikad Vam neće nedostajati snage u gradu ili na  autoputu.

Što se tiče gradske vožnje, auto je vrlo udoban i bez obzira na velike dimenzije auta uz  pomoć parking senzora i kamera za parkiranje moći ćete se parkirati i na najmanja mjesta. U  gradu možete očekivati domet od otprilike 400km. U zavojima, zbog baterija koje su  pozicionirane u podu, auto ima niski točku gravitacije pa je vrlo dobar i u zavojima, odnosno  daleko bolji i zabavniji u usporedbi sa njegovom dizelskom i/ili benzinskom konkurencijom.

Pri većim brzinama na autoputu je auto također udoban i tu autopilot najviše pomaže jer ćete se uz  pomoć njega osjećati odmornim nakon dužih putovanja. Radi dometa, idealna putna brzina bi  trebala biti između 100-110km/h i s takvom brzinom možete očekivati domet od 300 kilometara. 

Ocjena 4/5 

Plusevi  

  • ubrzanje 
  • pregršt sigurnosne opreme (automatsko kočenje u slučaju opasnosti, kamere za mrtvi kut,  itd.) 
  • kvaliteta materijala i izrade vozila na testu 
  • veliki stražnji prtljažnik 
  • prostran interijer 

Minusi

  • brzinomjer koji se nalazi na centralnom ekranu je stvar na koju se teško naviknuti – autopilot u gradu ima preagresivno kočenje 
  • pretinac na rukavice se otvara na glasovno biranje 
  • centralni ekran ponekad ima problema s ažuriranjem karte, te se slika zna zamrznuti

2560 1920 Oglasnikov savjetnik